Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Verzuim

In de problemen door een zieke werknemer

Big image

Ondernemen gaat met vallen en opstaan. Maar soms krijg je zulke zware klappen, dat opstaan bijna niet meer lukt. In deze blog: in de problemen door een zieke werknemer. Hoe ga je ermee om? En hoe los je het op?

Een zieke werknemer kost veel geld

Waarom brengen zieke werknemers bedrijven in de problemen? Dat antwoord is vrij simpel. Een zieke werknemer kost namelijk erg veel geld, maar levert niks op. Dit zit als volgt. Is je werknemer ziek geworden? Dan ben je als werkgever verplicht om de eerste twee jaar het loon door te betalen. Dit moet minimaal 70% van het loon van de werknemer zijn. De meeste cao’s verplichten zelfs dat dit in het eerste jaar 100% van het loon is. Voor een werkgever loopt dit als snel enorm in de kosten.

Daarnaast maak je ook kosten voor de pensioenpremie en re-integratie van je medewerker. Zeker voor deze re-integratie maak je extra kosten. Je wil de medewerker natuurlijk weer zo snel mogelijk aan het werk krijgen. Doe je dit onvoldoende? Dan kan je zelfs een loonsanctie krijgen van het UWV. Bij één van deze sancties betaal je zelfs één jaar extra loon.

Twee jaar ziekte

Pas na twee jaar ziekte mag je als werkgever je werknemer ontslaan. Dit werkt via een ontslagvergunning. Natuurlijk moet het ontslag wel redelijk zijn. Is er een vooruitzicht op verbetering binnen 26 weken? Dan voldoe je al niet meer aan deze eis. En ondertussen worden de kosten nog hoger. Soms zelf zo hoog dat je hierdoor in de problemen raakt. Failliet door een zieke werknemer? Het is allang geen uitzondering meer.

Hoe voorkom je deze problemen?

Ze zeggen het niet voor niets. Voorkomen is beter dan genezen. Ook voor deze situatie is dat het geval. Maar hoe voorkom je financiële problemen door een zieke werknemer? Sluit daarvoor een ziekteverzuimverzekering af.  Met deze verzekering verzeker je de kosten die je maakt als een werknemer ziek wordt. Je krijgt een vergoeding voor het doorbetalen van het salaris, de vervanging én het re-integratietraject.

Weten welke verzuimverzekering bij jouw bedrijf past? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Delen