Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Op wintersport? Denk aan de regels op de piste!

Big image

Ga je voor het eerst op wintersport? Verdiep je dan vooraf goed in de regels op de piste. Want niets is zo vervelend als iemand die zonder afstand inhaalt óf ineens stil staat. Het is niet alleen vervelend, maar ook erg gevaarlijk. Daarom bestaan er verkeersregels op de piste. Deze zijn opgesteld om ongelukken op de piste te voorkomen. Benieuwd welke regels dit zijn? Lees dan snel verder!

Waarom zijn er pisteregels?

Op de piste gebeuren er dagelijks ongelukken. Dit gaat van gebroken enkels naar ongevallen met zwaar letsel. Met duizenden mensen op de piste is het daarom ook niet gek dat de Fédération Internationale de Ski (FIS) verkeersregels heeft opgesteld. Ze proberen hiermee het aantal ongevallen op de piste te verkleinen.

Houd je jezelf niet aan deze regels? Dan kan je financieel aansprakelijk worden gesteld. In het ergste geval kan je zelfs voor de rechter komen. Verstandig  om te je goed voor te bereiden, dus.

De pisteregels

Regel 1: Let op anderen

Je mag anderen op de piste niet in gevaar brengen. Let daarom goed op het verkeer op de piste.

Regel 2: Houd je snelheid onder controle

Ga niet te snel. Houd rekening met het weer, de conditie op de piste en je eigen ervaring.

Regel 3: Ga voor een veilig spoor

Kom je vanachter? Dan moet jij een veilig spoor kiezen waarbij je voorliggers niet in gevaar brengt.

Regel 4: Haal veilig in

Ga je sneller dan je voorganger? Dan mag je alleen op een veilige manier inhalen. Laat genoeg ruimte over en breng anderen niet in gevaar.

Regel 5: Ook invoegen moet veilig

Even een tussenstop gehad? Dan wil je daarna vast weer verder de piste af. Let op als je weer wil invoegen op de piste óf de piste wil oversteken. Dit moet op een veilige manier.

Regel 6: Sta niet ineens stil

Skiën gaat snel. Ga daarom nooit stilstaan op smalle of onoverzichtelijke plekken. Dit is erg gevaarlijk voor achteropkomend verkeer. Toch even stiltaan? Kies dan voor een plekje aan de rand van de piste.

Regel 7: Lopen doe je langs de kant

Te voet de piste op- of afdalen? Dan mag dit alleen aan de zijkant van de piste. Dit zorgt voor de meeste veiligheid.

Regel 8: De borden zijn leidend

Houd je tijden het skiën altijd aan de borden en tekens. Net als in het verkeer is het volgen van deze borden verplicht.

Regel 9: Zie je een ongeluk? Dan help je

Vallen en opstaan. Dat is een deel van wintersport. Misschien viel het je al op dat iedereen elkaar helpt op de piste. Dat is namelijk ook een van de pisteregels. Is er een ongeluk? Dan verleen je hulp.

Regel 10: Legitimatiebewijs is verplicht

Als skiër is het verplicht om je ID of paspoort bij te hebben. Je moet jezelf namelijk altijd kunnen legitimeren.

Ga je op wintersport? Denk dan ook even aan je reisverzekering! Voor wintersport kan je vaak een aanvullende dekking afsluiten. Wel zo handig, dus.

Delen