Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Particulier

Ook last van stijgende kosten? Slim besparen doe je zo!

Big image

Door een torenhoge inflatie maken steeds meer mensen zich zorgen over alle stijgende kosten. Ook jij merkt het vast; in de winkel, op het sportpark en zelfs thuis. De prijzen van heel veel producten en diensten stijgen. Tijd om te besparen waar mogelijk, dus. Wij geven tips!

Bespaar op gas

We schreven er al eens eerder over: tips om minder gas te verbruiken. Met de stijging van de gasprijzen en de aankomende winter is het verstandig om eens goed te kijken hoe je jouw gasverbruik verlaagt. Wij geven drie makkelijke én snelle tips!

Tip 1. Stel je thermostaat in

De meeste thermostaten hebben de mogelijkheid om een klokprogramma in te stellen. Helemaal aangepast aan je eigen ritme. Werk je overdag? Stel dan een minimum temperatuur in. Zorg dat de verwarming pas aangaat op het moment dat je thuiskomt. Ook ’s nachts kan je de verwarming gerust een paar graden lager zetten.

Let op! Het is verstandig om een minimum temperatuur in te stellen. De hoogte van deze temperatuur is afhankelijk van hoe goed je woning geïsoleerd is en of je gebruik maakt van een vloerverwarming. Specialisten adviseren een minimum temperatuur tussen de 15 en 17 graden.

Tip 2. Zet een timer als je gaat douchen

Wist je dat je al snel tientallen euro’s kan besparen als je minder lang doucht? Tel uit je winst! Gebruik bijvoorbeeld een zandloper of zet een wekker. Bij het zien van de tijd ben je meer bewust van hoe lang je eigenlijk doucht.

Tip 3. Verwarm alleen ruimtes waar je veel komt

Klinkt logisch. Maar toch hoor je heel vaak dat mensen de verwarming in bijvoorbeeld de slaap- of badkamer de hele dag aan laten. Zonde! Verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Draai de verwarming een uur voor je naar bed gaat open in je slaapkamer en zet de verwarming uit als je naar bed gaat.

Bespaar op stroom

Naast de stijgende gasprijzen, stijgen ook de energieprijzen enorm. Niet in het bezit van zonnepanelen? Dan is het geen luxe om te besparen op je stroomverbruik. Wij geven drie tips om direct te besparen!

Tip 1. Zet lampen uit als je de ruimte verlaat

Ook weer eentje uit de doos “lijkt me logisch”. Toch blijkt dat heel veel mensen vergeten een lamp uit te zetten als zij een ruimte verlaten. Maak er daarom een gewoonte van om altijd alle lampen uit te zetten als je naar buiten gaat. Even wennen, maar een groot verschil!

Tip 2. Was op een lagere temperatuur en hang je was uit

Veel mensen wassen nog op 60 graden. Helemaal niet nodig! Vaak is het prima om je kleding op 30 of 40 graden te wassen. Heeft je wasmachine een eco-stand? Ook dan bespaar je al snel op je stroomverbruik!

De wasdroger is één van de apparaten die erg veel stroom verbruikt. Iedere keer dat je de was droogt op een wasrek bespaar je dus stroom. Zeker met het najaarszonnetje ook heerlijk om je was eens lekker buiten te hangen!

Tip 3. Controleer je vriezer en koelkast

Wist je dat een (dikke) ijslaag in je vriezer kan zorgen voor een hoger stroomverbruik? Ontdooi je vriezer eens in de zoveel tijd.

Tip 4. Haal stekkers uit stopcontacten

Apparaten in de stand-by-modus gebruiken al snel veel stroom. Daarom is het aan te raden om deze apparaten helemaal uit te zetten en eventueel de stekker uit het stopcontact te halen. Vergeet ook je televisiekastje niet!

Bespaar op benzine

Ook de benzineprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Pak daarom eens wat vaker de fiets! Is de fiets pakken geen optie? Dan zijn er ook genoeg mogelijkheden om wat zuiniger te rijden. Schakel wat eerder over naar een hogere versnelling, rijd een constante snelheid, controleer je bandenspanning en zet je motor uit bij een korte stop.

Bespaar op boodschappen

Tot slot bespreken we de stijgende prijzen van de boodschappen. Voor een vol karretje ben je namelijk al snel meer geld kwijt dan een aantal maanden geleden! Hoe kan je besparen op je boodschappen? Wij geven vier eenvoudige tips!

Tip 1. Ga niet met honger naar de supermarkt

Wist je dat je veel meer boodschappen koopt als je met honger naar de supermarkt gaat? Eet daarom altijd iets van te voren. Kleine moeite, groot resultaat!

Tip 2. Doe één keer per week je boodschappen

Het is verstandig om één keer per week je boodschappen te doen. Zo vermijd je impulsaankopen. Plan daarom je maaltijden voor de hele week. Vries maaltijden of producten in. Zo blijven ze langer houdbaar.

Tip 3. Controleer én vergelijk aanbiedingen

Het is slim om aanbiedingen in de supermarkt te bekijken. Let wel op dat je producten koopt die je normaalgesproken ook gebruikt. En vergelijk de prijzen van de aanbiedingen van A-merken met de normale prijzen van huismerken. Soms is een huismerk namelijk nog steeds goedkoper dan de aanbiedingsprijs van het A-merk!

Tip 4. Eet producten die passen bij het seizoen

In de zomer kan je prima een doosje aardbeien kopen. Lekker zelfs! In de winter is een vers doosje aardbeien, als het er al is, erg duur. Niet verstandig, dus! Kijk daarom welke producten bij welk seizoen horen en pas je aan. Zo bespaar je al snel geld!

Delen