Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Particulier

Vakantie checklist: Jouw huis veilig achterlaten

Big image

Je bent net met de auto van huis vertrokken, op weg naar de vakantiebestemming. De gedachten in je hoofd gaan alle kanten op. Zijn alle ramen boven wel dicht? Is alles op slot? Staat de verwarming uit? Nu de vakantie voor de deur staat helpen we jou om je huis veilig achter te laten. Met behulp van onderstaande checklist verklein je de kans dat inbrekers in jouw huis toeslaan.

  • We beginnen met een open deur: Zorg dat alle ramen en deuren op slot zijn. Ook klepraampjes en een kattenluik horen hier bij.
  • Heb je goed contact met de buren? Laat hen dan weten wanneer je van huis bent. Geef ook aan of er eventueel iemand anders langs komt om bijvoorbeeld de planten water te geven. Dat voorkomt een hoop misverstanden en paniek.
  • Zorg er altijd voor dat iemand een sleutel van je huis heeft. Bij liefst iemand die op korte afstand van jouw huis woont. Altijd handig in geval van nood! Of wanneer je jouw sleutels kwijtraakt tijdens je reis natuurlijk.
  • Vraag iemand om af en toe in je huis aanwezig te zijn. Inbrekers proberen op sluwe wijze te achterhalen of een huis een tijdje onbemand is. Bijvoorbeeld door een klein takje tegen de voordeur te zetten. Als dit takje dagenlang overeind blijft staan, weet een inbreker genoeg.
  • Laat gordijnen en rolluiken bij voorkeur (deels) open. Een huis dat potdicht zit valt sneller op, zeker wanneer dit dagenlang het geval is. Laat je huis er bewoond uitzien.
  • Wanneer je op social media actief bent, wil je graag wat zomerse kiekjes delen met je volgers. Scherm je social media account tijdens vakantie af voor onbekenden. Zo voorkom je dat verkeerde mensen er achter komen dat je een poosje niet thuis bent.
  • Overweeg om waardevolle spullen tijdelijk ergens anders te stallen. Bijvoorbeeld bij vrienden of kennissen. Maar je kunt natuurlijk ook een kluisje huren.
  • Heb je een groene (voor)tuin? Snoei de boel dat goed vlak voordat je op vakantie gaat. Opvallende bewegingen zijn dan beter te zien en inbrekers hebben minder plek om te ‘schuilen’.
  • Zorg ervoor dat er geen losse spullen in de tuin staan. Wordt bijvoorbeeld je barbecue uit de achtertuin gestolen? Dan kan je dit meestal niet verhalen op je inboedelverzekering. Hiervoor moeten braaksporen aangetoond worden. Zet dit soort spullen dus altijd in de berging of het huis.

Inbraak en jouw verzekering

Mocht het onverhoopt toch misgaan, dekt een inboedelverzekering vaak de financiële schade. Wel moet je via braaksporen kunnen aantonen dat er schade is gemaakt om binnen te komen. Dit geldt ook voor je schuurtje in je tuin. Wordt bijvoorbeeld je fiets uit die schuur gestolen? Dan moet je via een extra fietssleutel kunnen aantonen dat de fiets op slot stond.

Wil je weten welke schade jouw inboedelverzekering precies dekt? Neem dan contact op met jouw Fidus-adviseur. We helpen je graag! Zo kan jij onbezorgd op vakantie.

Delen