Tip 1: Zet de barbecue goed neer
Voordat je kunt beginnen met barbecueën moet je de barbecue eerst goed neerzetten. Zorg dat hij stabiel en stevig staat. Zeker wanneer je een barbecue met kolen of hout hebt, dan wil je niet dat die gaan schuiven als ze branden. Of erger nog: dat die lekkere worstjes eraf rollen. Zet hem daarom het liefst op een paar stenen of druk hem goed in het gras. Voel voordat je de kolen erin doet of de barbecue stevig staat. Zet hem ook niet te dicht op het huis. Ook al heb je een woonverzekering, je wilt brand hoe dan ook voorkomen. Zorg daarom dat de barbecue ver genoeg van het huis of andere brandbare spullen staat.
Tip 2: Steek de barbecue veilig aan
Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor barbecue je hebt: een elektrische, een gasbarbecue of een barbecue waar je kolen of briketten in kan doen. Voor elke barbecue hebben we een aantal tips om hem zo veilig mogelijk aan te steken:
Een barbecue met houtskool of briketten aansteken
Begin met de juiste houtskool of briketten: die met een CE-keurmerk. Dan zit je sowieso goed. Lees goed de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat. Als je aanmaakblokjes gebruikt, pak dan de bruine. Die zijn het meest milieuvriendelijk en kun je het langst bewaren. Leg de aanmaakblokjes op de kolen en niet eronder. Als je ze eronder legt, krijgt het vuur niet genoeg zuurstof en gaat het hele effect van de aanmaakblokjes weg.
En dit is misschien een inkopper, maar we zeggen het er voor de zekerheid toch nog even bij: steek een barbecue nooit aan met benzine, spiritus, alcohol, brandgel (brandpasta) of petroleum! Dat is levensgevaarlijk.
Een gasbarbecue aansteken
Check voordat je de gasbarbecue aansteekt of het gas nog goed is. Op iedere gasfles staat een houdbaarheidsdatum. Controleer ook of er geen gaatjes zitten in de gasslang. Zet de gasfles rechtop (ook als je hem opbergt) naast de barbecue. Steek de barbecue meteen aan zodra je de gasfles opendraait. Zo voorkom je gasverlies of dat er een enorme gaswolk boven de barbecue ontstaat die in de fik kan vliegen zodra je er een vuurtje bij houdt.
Een elektrische barbecue aanzetten
Een elektrische barbecue is misschien wel de makkelijkste om aan te zetten: je zet hem namelijk gewoon aan. Check voor de zekerheid of er geen knikken in de kabel zitten en zorg ervoor dat de kabel recht ligt. Gebruik je een haspel? Rol de kabel helemaal af. Zorg er ook voor dat de kabel echt op de grond ligt en laat iedereen weten waar de kabel loopt, zodat niemand er per ongeluk over struikelt.