Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · algemeen

Fijn en veilig barbecueën met deze 5 tips

Het zonnetje schijnt weer lekker in ons land en dat betekent dat je de kolen kunt ruiken vanaf een uurtje of vijf ‘s middags. Met deze 5 tips weet je zeker dat je veilig barbecuet en kun je gezellig genieten van al het lekkers dat ervan afkomt.

Tip 1: Zet de barbecue goed neer

Voordat je kunt beginnen met barbecueën moet je de barbecue eerst goed neerzetten. Zorg dat hij stabiel en stevig staat. Zeker wanneer je een barbecue met kolen of hout hebt, dan wil je niet dat die gaan schuiven als ze branden. Of erger nog: dat die lekkere worstjes eraf rollen. Zet hem daarom het liefst op een paar stenen of druk hem goed in het gras. Voel voordat je de kolen erin doet of de barbecue stevig staat. Zet hem ook niet te dicht op het huis. Ook al heb je een woonverzekering, je wilt brand hoe dan ook voorkomen. Zorg daarom dat de barbecue ver genoeg van het huis of andere brandbare spullen staat.

Tip 2: Steek de barbecue veilig aan

Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor barbecue je hebt: een elektrische, een gasbarbecue of een barbecue waar je kolen of briketten in kan doen. Voor elke barbecue hebben we een aantal tips om hem zo veilig mogelijk aan te steken:

Een barbecue met houtskool of briketten aansteken

Begin met de juiste houtskool of briketten: die met een CE-keurmerk. Dan zit je sowieso goed. Lees goed de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat. Als je aanmaakblokjes gebruikt, pak dan de bruine. Die zijn het meest milieuvriendelijk en kun je het langst bewaren. Leg de aanmaakblokjes op de kolen en niet eronder. Als je ze eronder legt, krijgt het vuur niet genoeg zuurstof en gaat het hele effect van de aanmaakblokjes weg.
En dit is misschien een inkopper, maar we zeggen het er voor de zekerheid toch nog even bij: steek een barbecue nooit aan met benzine, spiritus, alcohol, brandgel (brandpasta) of petroleum! Dat is levensgevaarlijk.

Een gasbarbecue aansteken

Check voordat je de gasbarbecue aansteekt of het gas nog goed is. Op iedere gasfles staat een houdbaarheidsdatum. Controleer ook of er geen gaatjes zitten in de gasslang. Zet de gasfles rechtop (ook als je hem opbergt) naast de barbecue. Steek de barbecue meteen aan zodra je de gasfles opendraait. Zo voorkom je gasverlies of dat er een enorme gaswolk boven de barbecue ontstaat die in de fik kan vliegen zodra je er een vuurtje bij houdt.

Een elektrische barbecue aanzetten

Een elektrische barbecue is misschien wel de makkelijkste om aan te zetten: je zet hem namelijk gewoon aan. Check voor de zekerheid of er geen knikken in de kabel zitten en zorg ervoor dat de kabel recht ligt. Gebruik je een haspel? Rol de kabel helemaal af. Zorg er ook voor dat de kabel echt op de grond ligt en laat iedereen weten waar de kabel loopt, zodat niemand er per ongeluk over struikelt.

Big image

Tip 3: Zorg dat er water of een brandblusser in de buurt staat

Hoe veilig je ook barbecuet, een windvlaag kan altijd aan de haal gaan met een kooltje of een stuk vlees dat vlam heeft gevat. Zorg er daarom altijd voor dat je een brandblusser of een grote emmer water in de buurt hebt staan. Een emmer water is ook handig wanneer jij of iemand anders zich brandt aan de barbecue. Dan hoef je alleen je hand even in het koude water te steken.

Tip 4: Houd alcohol uit de buurt

Een lekker biertje of wijntje hoort voor de meeste mensen bij een barbecue. Pas toch om met alcohol in de buurt van deze hittebron. Alcohol kan verdampen en zo gas vormen. Dat kan vlam vatten en voor je het weet is dat lekkere glaasje wijn de oorzaak van een barbecue brand. Zet de alcohol dus niet naast de barbecue neer. Zeker niet als de dop er af is. Sowieso zijn de meeste alcoholische dranken toch lekkerder wanneer je ze in de koelkast bewaart.

Tip 5: Gebruik barbecuegereedschap met houten handvaten

Je kunt zoveel verschillende barbecue tools vinden dat we snappen dat je niet meer weet wat nu handig is. Het is voor een groot deel ook persoonlijk welke tools jij graag gebruikt bij het barbecueën. Toch is het ‘t slimst om tools met een houten handvat te gebruiken bij het barbecueën. Metalen handvaten kunnen heet worden en daardoor lelijke brandwonden opleveren. Kies dus voor tangen, prikkers en spatels met een houten handvat voor de barbecue.

Hoe veilig je ook barbecuet, het kan altijd gebeuren dat er toch een ongeluk gebeurt. Kijk daarom eens bij onze woonverzekeringen of jij alle verzekeringen hebt die schade door brand dekken.

Delen