Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Zakelijk

Verzuim en privacy: dit mag er wel en niet

Big image

Ziekte en verzuim. We staan er liever niet bij stil. Toch heeft elk bedrijf er mee te maken: zieke medewerkers. Het opvangen van een zieke binnen je organisatie kost soms veel werk. Daarom hoop je natuurlijk dat de medewerker snel weer aan het werk gaat. Maar mag je dat eigenlijk wel vragen aan je medewerkers? Het antwoord op deze vraag geven we in deze blog.

Wat mag je niet vragen?

Natuurlijk wil je het liefst alles vragen aan je zieke medewerker. Toch mag dit niet. Dit komt door het recht op privacy. Een zieke medewerker heeft namelijk recht op bescherming. Daarom mag je de volgende vragen niet stellen aan je medewerker:

  • Wat is er aan de hand met je en wat is de oorzaak?
  • Ben je nog in staat om te werken?

Belangrijk! Zelfs als je werknemer vrijwillig deelt waarom hij ziek is, mag je dit niet opschrijven in zijn dossier. Dit in verband met bescherming tegen de machtspositie die je als werkgever hebt.

Maar;

Wat mag je wél vragen?

Als werkgever zijn er natuurlijk ook zaken die je wel mag vragen aan een zieke medewerker. Dit zijn zaken die je vaak doorgeeft aan je bedrijfsarts of arbodienst:

  • Hoe lang denk je afwezig te zijn?
  • Is er werk dat moet worden overgenomen?
  • Wat is het telefoonnummer en adres van het verpleegadres?
  • Komt de ziekmelding door een ongeluk op werk?
  • Val je als werknemer in een vangnet van de ziektewet? (Let op! Vraag niet naar welk vangnet)

Wat is een vangnet van de ziektewet?

Valt de werknemer onder één van de vangnetten? Dan neemt het UWV de betaling van de loonkosten over. Maar wat zijn deze vangnetten? Dit zijn bijzondere situaties waarbij je werknemer recht heeft op een ziektewet uitkering. Bijvoorbeeld een vrouw die afwezig is door zwangerschap en/of bevalling of het verzuim van arbeidsgehandicapte.

Welke risico’s loop je als werkgever?

Is een medewerker langdurig ziek? Dan ben je als werkgever verplicht de eerste twee jaar minimaal 70% van het loon te betalen. Dit kost je als werkgever vaak erg veel geld. Daarom bestaat er een verzuimverzekering. Met een verzuimverzekering dek je de kosten van zieke werknemers. Daarnaast betaalt de verzekering de kosten van re-integratie en verzuimbegeleiding. Dit alles én meer verzeker je met het Vitaal Verzuimpakket van Fidus!

Meer weten? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen je graag!

Delen