Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Autorijden

Zo blijf je wakker tijdens het autorijden

Big image

Het gebeurt iedereen weleens. Je bent eigenlijk te moe om verder te rijden, maar je bestemming is nog maar 20 minuten rijden. De meeste mensen kiezen ervoor om door te rijden. Dit gaat vaak goed en zonder problemen. Helaas gaat het ook wel eens fout en valt een automobilist in slaap. Dit kan voor serieuze ongelukken zorgen en die wil je natuurlijk voorkomen. Wakker blijven tijdens het rijden is daarom erg belangrijk. Met onze tips blijf je wakker tijdens het autorijden.

Blijf wakker tijdens het rijden met deze tips

1. Zet de airco aan of een raam open

Merk je dat je vermoeider begint te worden? Zet dan de airco aan. De koele lucht werkt erg goed bij het open houden van je ogen. Lagere temperaturen zorgen er namelijk voor dat je lichaam wakker blijft. Heb je geen airco in de auto? Dan werkt een open raampje ook. Is het erg koud buiten? Neem dan een extra trui of jas mee, maar probeer de verwarming uit te laten. Die warme lucht zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, dus.

2. Draai energieke muziek

Een rustig deuntje houdt niemand wakker. Zorg daarom dat je oppeppende muziek op zet in de auto. Lekker vals meezingen op je lievelingsnummers. Automobilisten die zingen tijdens het rijden, zijn namelijk meer geconcentreerd en vallen minder snel in slaap. Ga vooral lekker swingen achter het stuur. Hou natuurlijk wel je ogen op de weg gericht!

3. Praat met je bijrijder

Rij je met een bijrijder in de auto? Dan heb je alle tijd om eens goed bij te praten. Praat eens bij over de (volgende) vakantie, maak plannen voor het weekend of voer een serieuze discussie. Het helpt allemaal om wakker te blijven.

4. Stop regelmatig voor een pauze

Even bijtanken af en toe is erg belangrijk. En dan bedoelen we niet de auto. Stop regelmatig (bij een tankstation) om op te laden. Stap even uit de auto en beweeg. Loop bijvoorbeeld een rondje over de parkeerplaats. Zo voel je je meteen een stuk fitter. Herhaal dit elke paar uur. De overheid adviseert om na elke 2 uur rijden, een kwartiertje rust te nemen. Vrachtwagen- en taxichauffeurs zijn zelfs verplicht om na 2 uur rijden een pauze in te lassen.

5. Kauw op kauwgom

Merk je dat de vermoeidheid inkickt? Neem dan iets te eten! Het beste is om te kauwen op kauwgom. Het zorgt er niet alleen voor dat je bezig bent, maar zorgt er ook voor dat je minder gaapneigingen krijgt. En dat helpt je natuurlijk bij het wakker blijven.

6. Stop voor een dutje

Heb je een lange rit voor de boeg? Dan is het niet gek als je een beetje slaperig wordt. Stop bij dit gevoel even voor een dutje. Het is bewezen dat een powernap van maximaal 30 minuten erg effectief is. Zet de wekker en probeer te slapen. Zo rijd je de rest van je route weer vol nieuwe energie.

7. Drink koffie

Merk je dat je echt niet wakker kunt blijven? Drink dan af en toe een kopje koffie. De cafeïne in koffie zorgt voor een tijdelijke energie boost. Dit helpt je weer even op weg. Let op! Zorg ervoor dat je het bij een paar koppen koffie houdt. Drink je te veel cafeïne? Dan kan dit juist leiden tot een zenuwachtig, nerveus en onrustig gevoel. Dat maakt je lange autorit er natuurlijk niet makkelijker op.

Ga zelfverzekerd de weg op

Ook al ben jij super fit en klaar voor de volgende kilometers: andere bestuurders kunnen zich helaas ook slaperig voelen. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Je auto goed verzekeren is daarom erg belangrijk. Zo ga je zelfverzekerd de weg op!

Delen