Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Particulier

Wanneer is een aansprakelijkheidsverzekering relevant?

Big image

Kortgeleden kwam het groot in het nieuws. Honderdduizenden huishoudens brengen zichzelf én anderen in grote financiële onzekerheid doordat ze geen aansprakelijkheidsverzekering hebben. Uit recent onderzoek van RTL nieuws bleek dat maar liefst 640.000 huishoudens geen aansprakelijkheidsverzekering (ook wel een AVP) hebben. Maar wanneer is een AVP relevant? En waarom sluit je deze verzekering af? Wij vertellen het in ons blog.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade waarvoor jij aansprakelijk bent. Deze aansprakelijkheid is onder te verdelen in twee soorten:

Schuldaansprakelijkheid

Bij deze vorm van aansprakelijkheid is de schade een gevolg van jouw schuld. Bijvoorbeeld door het (per ongeluk) omstoten van die lievelingsvaas in het huis van je neef.

Risicoaansprakelijkheid

Naast schade door jouw schuld bestaat er ook schade door een risico dat je loopt. Dit kan voorkomen in veel verschillende situaties. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden:

  • Als ouder(s) ben je aansprakelijk voor acties van je kinderen (onder de 14 jaar). Bijvoorbeeld als je kind tijdens het buitenspelen met zijn of haar fiets een kras maakt op de auto van je buren.
  • Een dakpan valt van je huis waardoor een voorbijganger letsel oploopt. Je bent als eigenaar van het huis meestal aansprakelijk voor de schade. Oók als je niet wist dat de dakpan los zat.
  • Als eigenaar van een huisdier ben je aansprakelijk voor het gedrag van je dier. Bijt je hond een wandelaar tijdens een wandeling? Dan valt dit meestal onder risicoaansprakelijkheid.

Let op! Wat er precies gedekt is binnen je verzekering verschilt per verzekeraar. De verschillen per verzekeraar weten? Neem dan contact met ons op. Wij zoeken het graag voor je uit.

 

Wie zijn er verzekerd?

Bij het afsluiten van een AVP heb je de keuze uit twee soorten dekkingen, namelijk: alleenstaand of gezin. Met een polis voor een alleenstaande verzeker je:

  • Jezelf
  • Logés
  • Huispersoneel (waarbij de aansprakelijkheid te maken heeft met werkzaamheden voor jou)

Bij een gezinspolis verzeker je:

  • Jezelf en je partner
  • Minderjarige kinderen tot 18 jaar
  • Meerderjarige (ongetrouwde) kinderen die thuis wonen of voor hun studie op kamers zitten.
  • Ouders, grootouders en schoonouders die bij jou in huis wonen

Let op! De leeftijd tot wanneer kinderen zijn meeverzekerd verschilt per verzekeraar. Bekijk voor jouw actuele situatie altijd je polisvoorwaarden.

 

Waarom een AVP afsluiten?

De kosten van een schade zijn vaak flink. Zeker als het gaat om letselschade waardoor iemand niet meer kan werken. Erg vervelend als je dit uit eigen zak moet betalen, dus. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je zelf in financiële schulden raakt. En dat vaak voor maar een paar euro per maand.

Meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering? Bekijk de website en neem contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Delen