Hoe kan je je huis verduurzamen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Van een kleine verandering tot een grote investering: het kan allemaal. Met als doel: groener wonen én je energie- en gasrekening verlagen. We geven een aantal voorbeelden:
* Vervang je cv-ketel door een warmtepomp. Wist je dat het vanaf 2026 verplicht is om een (variant op een) warmtepomp aan te schaffen als je cv-ketel aan vervanging toe is?
* Laat spouwmuurisolatie aanbrengen door een deskundige.
* Veel warmte gaat verloren door ramen. Zeker als je nog enkel glas hebt. Vervang daarom enkelzijdig glas door dubbel glas of, nog beter, HR++ glas.
* Plaats zonnepanelen op je dak om zelf energie op te wekken.
Wil je meer tips om je gasrekening te verlagen? Zo bespaar je op je gaskosten.
Je investering terugverdienen
Het doel van het verduurzamen van je woning is natuurlijk niet alleen groener wonen. Ook is het interessant dat je jouw investering terugverdient. Je betaalt tenslotte minder aan gas en elektra, terwijl je hetzelfde leeft. Afhankelijk van de hoogte van de investering en het bedrag dat je bespaart door de investering, kan je berekenen wat de terugverdientijd van je investering is. En of je investering dus de moeite waard is.
Het is lastig om zelf te bepalen welke investeringen wel óf niet de moeite waard zijn. Dat begrijpen wij maar al te goed. Er kan tenslotte ook zo veel! Welke investering levert zijn geld op en welke niet? De tool Verbeter Je Huis van Milieu Centraal helpt je een stap in de goede richting. Op basis van je persoonlijke gegevens worden de mogelijkheden op een rij gezet.
Het financiële plaatje
Om je huis te verduurzamen, moet je in sommige gevallen diep in de buidel tasten. Het gaat soms om flinke investeringen. De ene investering verdien je in no-time terug, terwijl een andere investering wat langer duurt. Er zijn verschillende mogelijkheden om de verduurzaming van je woning te financieren:
* Met eigen spaargeld. Vaak de meest voordelige oplossing. Let op! Dit is wel afhankelijk van hoeveel spaargeld je hebt. Heb je zoveel spaargeld dat je er belasting over betaald? Dan is investeren in het verduurzamen van je woning zeker het overwegen waard!
* Een uitbreiding op je hypotheek. Houd wel rekening met de hoge afsluitkosten. Daarom is het pas aantrekkelijk als je investering boven een bepaald bedrag komt.
* Een persoonlijke lening. Deze heeft vaak een hoger rentepercentage en komt daarom vaak duurder uit. Bereken goed of de totale investering in dit geval zijn geld opbrengt!
Subsidie vanuit de overheid of gemeente
Met subsidies vanuit de overheid of gemeente kan je de kosten van de investering iets verlagen, maar meestal geldt nog steeds dat je aardig wat geld in moet leggen. Sommige subsidies zijn voor iedereen gelijk, andere zijn per gemeente verschillend. Dat betekent dat de ene gemeente bijvoorbeeld subsidie geeft voor een groen dak, terwijl een andere gemeente subsidie geeft voor het verwijderen van de waterafvoer van de riolering. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente waar je woont!
Plan een gesprek met een financieel adviseur
Je kan dus soms een (extra) hypotheek of persoonlijke lening afsluiten voor het verduurzamen van je woning. Bespreek de mogelijkheden en voorwaarden met je financieel adviseur, dus! Wil je advies van één van onze financieel adviseurs? Dat kan! Tijdens een adviesgesprek bespreken we bijvoorbeeld:
* Welke verduurzamingen mogelijk zijn in je woning
* Welke financiële mogelijkheden er zijn voor het verduurzamen van je woning
Neem contact met op je favoriete kantoor en plan een persoonlijk gesprek in. Wij helpen je graag!