Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · algemeen

Zonnepanelen verzekeren: hoe zit dat?

Met zonnepanelen op je dak heb je eigenlijk gratis stroom. Wie wil dat nou niet? Daarom leggen steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak. Maar zijn deze zonnepanelen automatisch meeverzekerd en onder welke verzekering vallen ze dan? In deze blog zetten we alles over zonnepanelen en de verzekering voor je op een rij.

Zijn de zonnepanelen automatisch meeverzekerd?

Zonnepanelen zijn niet altijd automatisch meeverzekerd met je huis. Het is namelijk een verschil of je een koop- of huur huis hebt. Als je een koophuis hebt, dan is de kans al groter dat jouw zonnepanelen onder de opstalverzekering vallen. Maar alleen wanneer de zonnepanelen vastgeschroefd zitten op het dak. Als ze vastgeschroefd zitten, dan ziet de verzekeraar de zonnepanelen als onderdeel van het onroerend goed. Daarom valt het onder de opstalverzekering. Maar het kan ook zijn dat de zonnepanelen niet aan je dak worden vastgemaakt, maar erop worden gezet. Dit gebeurt vaak bij platte daken. Dan worden ze geen onderdeel van je huis, want je kunt ze er makkelijk afhalen en meenemen. Meestal vallen ze dan niet onder de opstalverzekering. Je kunt ze natuurlijk wel apart verzekeren.

Wat als ik zonnepanelen op mijn huurhuis leg?

Heb je zonnepanelen op een huurhuis gelegd, dan kun je bij jouw verzekeraar checken of ze dan onder de inboedelverzekering vallen. Dat is per verzekeraar verschillend. Er zijn ook verzekeraars waar je een aparte dekking voor je zonnepanelen nodig hebt. In de meeste gevallen zijn zonnepanelen op je huurhuis niet automatisch meeverzekerd. Maar dan kun je ze dus wel apart verzekeren.

Verzekerd bij diefstal als er inbraakschade is

Veel verzekeraars keren alleen uit bij inbraak als er inbraakschade is. Als de zonnepanelen van je dak afgeschroefd zijn en er is verder geen schade, dan keren de meeste verzekeraars niet uit. Kijk daarom goed wat er in jouw verzekeringspolis staat en wanneer jouw verzekeraar uitkeert. Het zou natuurlijk zonde zijn als dieven er ‘s nachts vandoor gaan met jouw mooie zonnepanelen en de verzekeraar vergoedt dit niet.

Big image

Schade voorkomen bij zonnepanelen

Zonnepanelen vangen veel hitte op en genereren veel hitte. Dat is het meest ‘gevaarlijke’ aan zonnepanelen. Laat ze daarom alleen door iemand installeren die hier ook echt verstand van heeft. Let er bijvoorbeeld op dat je minimaal 5 tot 10 jaar garantie krijgt op de panelen en de installatie daarvan.
Als je ze eenmaal hebt laten installeren, moet je ze ook schoonhouden. Schone zonnepanelen nemen meer licht op en maken dus meer stroom. En door ze goed te onderhouden voorkom je ook problemen met de panelen.
Zorg er ook voor dat de omvormer op een koele plaats staat waar hij de hitte kwijt kan. En laat de bedrading hiervan ook door een professional aanleggen.

Jouw zonnepanelen verzekeren

Heb jij zonnepanelen aangeschaft en wil je deze verzekeren? Of wil je weten of jouw huidige verzekering schade aan jouw zonnepanelen dekt? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij zoeken dit graag voor je uit.

Delen