Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Familie en zorg

Zorgverzekering vanaf 18 jaar: kies jouw zorgverzekering

Big image

Tot je achttiende ben je automatisch meeverzekerd via de zorgverzekering van je ouders. Lekker makkelijk hé? Je hebt er zelf geen omkijken naar. Toch is je 18e verjaardag een belangrijk moment om jouw eigen zorgverzekering te kiezen. Wij leggen je graag uit waarom dit zo is.

Een eigen zorgverzekering is mogelijk goedkoper

Een zorgverzekering op eigen naam is mogelijk goedkoper dan meeverzekerd zijn bij je ouders. Dit komt omdat je een zorgverzekering kunt kiezen die precies aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Laat je de huidige zorgverzekering (van je ouders) doorlopen na je 18e? Dan kan je oververzekerd zijn. Heeft één van je ouders bijvoorbeeld regelmatig fysiotherapie nodig? Dan zit dit waarschijnlijk in de zorgverzekering verwerkt. Jij betaalt, wanneer je bent meeverzekerd bij je ouders, hier aan mee. Ook als je dit niet gebruikt. Kiezen voor een eigen zorgverzekering kan om die reden een stuk voordeliger zijn, dus.

Specifieke zorgverzekering voor jongeren

Verschillende verzekeraars bieden speciale zorgverzekeringen aan voor jongeren. Omdat jongeren over het algemeen minder zorg nodig hebben, zijn dit vaak compacte en minimale verzekeringspakketten tegen een lage premie. Op die manier weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor zorg die je toch niet nodig hebt.

Even uitleggen: Het vrijwillig eigen risico
Sluit je een eigen zorgverzekering af? Dan wordt er gevraagd naar het vrijwillig eigen risico. Dit is een geldbedrag dat je altijd eerst zelf betaald wanneer je zorgkosten maakt. Je kunt (deels) zelf bepalen hoe hoog dit eigen risico is. Zo ben je verplicht om minimaal een eigen risico te kiezen van € 385. Het maximale bedrag dat je kunt kiezen is € 885. Over het algemeen geldt: Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je verzekeringspremie is.

Een hoog eigen risico betekent dus wel dat je mogelijk een flink bedrag zelf moet betalen als je zorg nodig hebt. Breek je bijvoorbeeld je arm tijdens het sporten én heb je je eigen risico op € 885,- gezet? Dan is de eerste € 885 van de rekening voor jou. Via je zorgverzekering wordt het overige bedrag betaald.

Kies jouw zorgverzekering

Naast de prijs (premie) en het eigen risico zijn er natuurlijk meer zaken om op te letten bij het kiezen van de juiste zorgverzekering. Wij helpen je graag met het uitzoeken van de beste verzekering in jouw situatie. Neem contact op met een van onze adviseurs. Samen bespreken we de best passende zorgverzekering voor jou.

Plan een gratis adviesgesprek

Altijd een oplossing bij jouw situatie, dus.

Delen