Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Prinsjesdag 2023: Dit betekent het voor jou

Big image

Afgelopen dinsdag was het zo ver: Prinsjesdag 2023. Zoals elk jaar worden op deze dag de rijksbegroting en miljoenennota besproken. Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwe plannen aangekondigd door het demissionair kabinet. Dit heeft meerdere gevolgen, ook voor jou. Wij zetten de belangrijkste plannen op een rij.

Let op! Niet alle plannen van het kabinet zijn al definitief. Over sommige plannen moeten de Eerste en Tweede Kamer eerst stemmen.

Zorgtoeslag

Een belangrijke verandering in het komende jaar is de verandering in de zorgtoeslag. Deze daalt het komende jaar sterk. Afgelopen jaar kreeg je met een lager inkomen maximaal € 154 per maand aan zorgtoeslag. In 2024 is de maximale zorgtoeslag nog maar € 124 per maand. Een flinke daling! Verstandig om eind dit jaar nog een keer naar je zorgverzekering te kijken, dus. Mogelijk past deze niet meer bij je huidige situatie.

Huurtoeslag

Om de klap van de zorgtoeslag op te vangen verhoogt het kabinet de huurtoeslag. Deze stijgt met € 416 per jaar. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen dit krijgt. De hoogte van je huurtoeslag hangt af van je inkomen. Benieuwd naar de hoogte van jouw toeslag? Maak dan een proefberekening bij de Belastingdienst.

Accijns

Roken of alcohol drinken? Dat gaat je meer geld kosten in 2024. De accijns op deze producten gaat namelijk weer omhoog. In totaal moet dit de overheid ruim 100 miljoen opleveren.

Brandstof

Tanken bij de pomp. Het werd de laatste tijd weer duurder. In april 2022 werd de accijns of brandstof namelijk tijdelijk verlaagd. Afgelopen juli werd dit al een stukje teruggedraaid. En komende januari zou dit weer op het originele level zitten. Toch gaat dit laatste stuk misschien niet door. De overheid gaat kijken of ze deze laatste stijging kunnen schrappen. Al weten ze nog niet helemaal hoe ze dat gaan doen.

Het openbaar vervoer

Ga je vaak met het OV op pad? Dan staat ook hier een kleine tegenvaller te wachten. De kosten van het OV stijgen volgend jaar namelijk met 3,5%. Dit komt nog bovenop een stijging voor inflatie. Zo stijgen de prijzen van bus, trein en metro soms wel met 11%. Dat is wel even slikken, dus!

Delen