Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Homepage zakelijk

7 tips om succesvol te worden met je onderneming

Big image

Je droom is werkelijkheid geworden: eindelijk eigenaar van een eigen onderneming. Toch is een eigen onderneming geen garantie tot succes. Het is ook niets voor niks dat ondernemen een risico wordt genoemd. Maar wat heb je nodig om jouw onderneming succesvol te maken? Wij geven zeven tips!

Tip 1. Zet je blik op de horizon

Veel ondernemers leven van dag tot dag. Zo komen ze niet verder dan een week of maandplanning. Toch is het slim om verder te kijken dan de planning op korte termijn. Maak óók plannen en doelstellingen voor de lange termijn. Zo weet je precies waar je in de toekomst wil staan. Daarna kijk je welke stappen je moet nemen om daar te komen. Deze stappen zijn je korte termijn doelstellingen.

Tip 2. Van rust word je… productiever

Het is erg verleidelijk. Doorwerken tot in de late uurtjes. Toch doe je er vaak geen goed aan om je compleet te storten in je onderneming. Plan daarom genoeg rustmomenten in je dag. Even wandelen, fietsen of bankhangen bijvoorbeeld. Het klink misschien gek als ondernemer, maar het is erg belangrijk. Je hersenen komen door deze kleine pauze tot rust. Hierdoor verwerken ze alle prikkels en informatie van de dag. Dit zorgt voor nieuwe en creatieve ideeën. Lekker even op die bank ploffen, dus!

Tip 3. Zoek een sparringpartner

Alles alleen beslissen was voor veel mensen de reden om te kiezen voor het ondernemerschap. In de praktijk is dit best lastig. Al die moeilijke keuzes draag je op jouw schouders. Genoeg redenen om op zoek te gaan naar een sparringpartner. Met een sparringpartner bespreek jij de lastige beslissingen in je onderneming. Even praten met een ervaren ondernemer is vaak al genoeg. Het opent je ogen. En die lastige beslissing? Die blijkt dan ineens makkelijker dan je dacht.

Tip 4. Bouw een sterk team

Een valkuil voor ondernemers is dat ze alles zelf willen doen. Ze zeggen het niet zomaar: loslaten is moeilijk. Ook voor de meeste ondernemers is dit het geval. Daarom is het belangrijk om een goed team om je heen te bouwen. Medewerkers waar je op kan vertrouwen. Werk je met mensen die je vertrouwt? Dan is het ook een stuk makkelijker om taken te delegeren.

Tip 5. Vertrouw op je ondernemersgevoel

Veel ondernemers zetten de kosten op één. Toch is de goedkoopste optie niet altijd de beste. Volg daarom bij belangrijke beslissingen altijd je intuïtie. Jij kent je bedrijf als geen ander. Laat je daarom niet ompraten door slimme verkopers of mooie marketingpraatjes. Laat je gevoel spreken. Voelt een keuze niet goed? Zie er dan van af. Voelt een keuze goed? Ga ervoor!

Tip 6. Slim investeren kan je leren

Geld weggooien? Daar krijgt elke ondernemer de kriebels van. Wat je vaak niet beseft is dat óók jij dit waarschijnlijk doet. Denk aan onnodige investeringen en niet relevante software. We kennen allemaal wel een voorbeeld. Stel jezelf daarom bij elke investering de volgende vragen:

  • Wat is de opbrengst van deze investering?
  • Heb ik het echt nodig?
  • Wat brengt het mijn bedrijf?

 

Tip 7. Denk goed na over je verzekeringen

Als ondernemer wil je jezelf natuurlijk verzekeren tegen risico’s. Daarom is het belangrijk om na te denken over je verzekeringen. Welke heb je wel of niet nodig? Maak hiervoor een inschatting van de risico’s die je loopt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende verzekeringen:

Ben je een startende zzp’er? Lees dan eens ons blog over zelfstandige ondernemers. Zelfverzekerd ondernemen? Dat doe je met Fidus.

Meer weten over onze zakelijke verzekeringen? Bekijk onze website of neem contact op met jouw persoonlijke Fidus vestiging. Wij helpen je graag!

Delen