Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Homepage zakelijk

Starten als zelfstandige? Wij geven tips!

Big image

Al jaren de droom om voor jezelf te beginnen? Dan sta je natuurlijk te springen om te starten. Toch is een goede voorbereiding erg belangrijk. Er komt namelijk flink wat kijken bij het starten van een onderneming. Maar jou zelfverzekerd laten ondernemen? Daar helpen we graag aan mee. In deze blog: vijf tips voor startende zelfstandige ondernemers!

Tip 1: Kies een unieke naam

Als zelfstandige wil je herkend worden. Een unieke naam helpt hierbij. Maar hoe bepaal je een unieke naam voor je onderneming? Neem bij het bedenken van een naam de volgende zaken mee:

  • Het is een belangrijke herkenning voor je klanten. Bedenk dus een herkenbare én pakkende naam. Controleer wel of deze nog niet bestaat!
  • Zorg ervoor dat de naam past bij wat je bedrijf doet
  • Vraag in je omgeving naar reacties op de naam

Tip 2: Bekijk welke rechtsvorm bij je past

Wil je jouw onderneming inschrijven met je nieuwe naam? Dan moet je ook weten welke rechtsvorm je kiest. De rechtsvorm van een organisatie is de manier waarop een organisatie is opgebouwd. Als zelfstandige begin je meestal als eenmanszaak. Maar ook het beginnen van een BV is een mogelijkheid. De keuze voor een rechtsvorm heeft invloed op de manier waarop je belasting wordt geregeld. Weten welke rechtsvorm geschikt is voor jouw organisatie? Bekijk dan deze tool van de KVK.

Tip 3: Bepaal een goed uurtarief

Misschien wel het lastigste van alles: het bepalen van een uurtarief. Want hoe bepaal je wat je vraagt? Een te hoog bedrag jaagt klanten weg en een te laat bedrag levert weer te weinig op. Een uurtarief bepalen doe je zo:

  • Bekijk eerst de concurrentie in de markt. Wat vragen concurrenten?
  • Bepaal wat je maandelijks nodig hebt om rond te komen
  • Reserveer een bedrag voor je vakantie, verzekeringen, belasting en onverwachte kosten
  • Bereken wat je nodig hebt om een klus uit te voeren. Denk aan de bedrijfsspullen en je huur bijvoorbeeld
  • Deel dit door het aantal uren dat je aan klussen werkt
  • En je hebt je minimale prijs! Let wel op. Ook je ervaring is wat waard. Bepaal voor jezelf hoeveel jouw ervaring waard is en tel dit hierbij op

 

Tip 4: Regel je verzekeringen

Als nieuwe ondernemer wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vijf verzekeringen die je zeker wilt afsluiten als zelfstandige zijn:

 

Weten waar deze verzekeringen voor staan, en wat ze doen? Lees dan ons blog over verzekeringen voor ondernemers

Tip 5: Loyale klanten? Die zie je graag terug!

Begin je met de zoektocht naar klanten? Houd dan voldoende tijd vrij voor deze zoektocht. Het vinden van klanten als starter is zeker niet makkelijk. Bezoek evenementen, spreek je netwerk aan én zet in op marketing. Stukje voor stukje bouw je jouw bekendheid uit. Heb je klanten gevonden? Geef ze dan de aandacht die ze verdienen. Bij goed werk komen ze misschien wel terug. En…enthousiaste klanten zijn de beste marketing die er is.

Delen