Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Is het al tijd om mijn winterbanden te vervangen?

Big image

Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg bij lage temperaturen. Daarom kiezen veel mensen in de winter voor winterbanden. Rijden met winterbanden is bij regen, sneeuw en ijzel vaak een stuk veiliger. Het is alleen niet zo dat winterbanden het hele jaar door voor meer grip zorgen. Daarom rijd je niet het hele jaar op winterbanden. Weet jij wanneer het tijd is om je winterbanden te vervangen?

Wanneer moet ik mijn winterbanden vervangen?

Het algemene advies is om je winterbanden te vervangen wanneer de buitentemperatuur 7 graden Celsius of meer is. Houd wel rekening met de periode. Hoe groot is de kans dat de buitentemperatuur niet meer onder de 7 graden daalt? Het voorjaar, rond maart, is daarom een geschikte tijd om het weer in de gaten te houden en je winterbanden te vervangen.

Waarom moet je winterbanden vervangen?

De samenstelling van het rubber van de winterbanden zorgt ervoor dat de banden soepel blijven bij lage temperaturen en winterse omstandigheden. Dit zorgt voor meer grip op de weg. Is de temperatuur boven de 7 graden Celsius? Dan wordt het rubber van de band té zacht. Dit zorgt voor minder grip, meer slijtage en hogere brandstofkosten. Zonde voor de portemonnee, dus.

De invloed van winterbanden op je verzekering

In Nederland zijn winterbanden in de winter niet verplicht. Dat betekent dat je meestal gewoon verzekerd bent als je een ongeluk hebt zonder winterbanden. Rijd je in de zomer met winterbanden? Ook dat is in de meeste gevallen niet van invloed op de dekking van je autoverzekering.

Let op! Wordt de schade veroorzaakt door achterstallig onderhoud van je banden? Dan kan het zijn dat je autoverzekering geen dekking biedt in het geval van schade.

Ga je in de winter met de auto naar Duitsland? Dan zijn winterbanden wél verplicht. Veroorzaak je zonder winterbanden een schade, terwijl winterbanden verplicht zijn? Dan kan dit nare gevolgen hebben. Je kan verantwoordelijk gesteld worden voor het ongeval én riskeert een boete.

Delen