Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Een eigen vakantiehuis op een vakantiepark in ons mooie landje. Wie wil dat nou niet?

Big image

Ben je jezelf aan het oriënteren op het kopen van een vakantiehuisje of heb je er zelfs al een op het oog? Wil je graag een vakantiehuis om (vooral) zelf gebruik van te maken samen met familie en vrienden of koop je een vakantiehuis om te verhuren? In beide situaties zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Wij zetten ze in dit blog voor je op een rijtje.

Zelf genieten of een ander laten genieten?

Koop je het vakantiehuisje puur voor eigen gebruik? Weekendjes, midweken en hele weken lekker genieten met familie en/of vrienden in jouw eigen vakantiehuis. Dat klinkt goed! In de weken dat je er niet bent staat het huisje dan gewoon leeg. Zo kun jij ieder moment van het jaar spontaan een paar dagen weg. Let op! Je mag vaak niet permanent in een vakantiehuisje wonen. Dit mag alleen als jouw vakantiewoning bij de gemeente de bestemming wonen heeft. Dit controleer je in het bestemmingsplan van jouw gemeente.

Een andere optie is om het huisje voor zowel eigen gebruik als voor de verhuur te kopen. In de weken dat jij geen gebruik maakt van het huisje kun je het verhuren. Zo haal je ook nog wat opbrengsten uit de woning, dus. De laatste optie is om het huisje puur als investering te kopen. Het huisje wordt het hele jaar door verhuurd en jij maakt er zelf geen gebruik van. Wil jij graag iets overhouden aan het vakantiehuisje? Kies dan voor volledige verhuur of een combinatie van verhuur en eigen gebruik.

Een vakantiehuisje op huur- of koopgrond

Vakantiehuis op koopgrondKoop je een vakantiewoning op koopgrond, dan ben je eigenaar van zowel de grond waar het huis op staat als van het huis zelf. Ondanks dat de woning op het terrein van het vakantiepark staat, zijn de grond en de woning van jou. Mocht het vakantiepark ooit failliet gaan, dan blijf jij alsnog eigenaar van het huisje en de grond.

Vakantiehuis met huurgrondKoop met een huisje met deze voorwaarden? Dan koop je alleen het huisje. De grond waar de woning op staat huur je dan van de eigenaar van de grond. Een deel van de opbrengsten uit de eventuele verhuur van het huisje gaan dus naar de huur van de grond.

Kosten en verzekeringen

Net zoals voor je woonhuis zijn er verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten voor je vakantiewoning.

OpstalverzekeringMet deze verzekering verzeker je jouw vakantiehuis tegen schade door brand, bliksem, storm en inbraak.

InboedelverzekeringOok het vakantiehuis wordt voorzien van spullen zoals meubels, keukenapparatuur en een tv. Met een inboedelverzekering verzeker je al deze spullen.

Maar naast deze twee bekende verzekeringen bestaat er ook een speciale recreatiewoningverzekering. Bij veel verzekeraars kun je deze verzekering zelf samenstellen met verschillende dekkingen. Je kunt de vakantiewoning verzekeren tegen schade, maar je kunt ook de inboedel en eventuele bijgebouwen die bij de woning horen meeverzekeren. Ook kun je met deze verzekering de vakantiewoning verzekeren tijdens de verhuur.

Financiering eigen vakantiewoning

Waarschijnlijk heb je jouw budget voor het kopen van een vakantiewoning al bepaald. Heb je hier de bijkomende kosten van de aankoop van de vakantiewoning ook in meegenomen? Naast de verkoopprijs van de woning moet je met nog meer kosten rekening houden. Denk hierbij aan notariskosten, courtage voor de makelaar, overdrachtsbelasting, verzekeringen, eventuele onderhoudskosten en de vaste lasten. Handige tip: zet je besteedbare bedrag tegenover alle uiteindelijke (geschatte) kosten en bepaal aan de hand hiervan of je de woning kunt kopen.

Er zijn natuurlijk verschillende opties in het financieren van een vakantiewoning. Denk aan financieren met de overwaarde van je woonhuis, via een (persoonlijke) lening/ hypotheek of uit eigen middelen. Wil je graag hulp bij het in kaart brengen van het budget en de financieringsopties? Een van onze Fidus adviseurs helpt je hier graag bij.

Wil je niet alleen advies over de financiering, maar ook over de verzekeringen die moet afsluiten bij de verhuur van je vakantiewoning? Ook dan kun je bij ons terecht. Neem contact op met jouw Fidus-kantoor en wie weet geniet jij deze zomer al van jouw eigen vakantiehuis, dus.

Delen