Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Particulier

Schade door steenslag, ben ik verzekerd?

Big image

Je rijdt op de weg en plots schiet er een steentje tegen je voorruit. Ai, een klein sterretje. Dat is balen… Ook een klein sterretje kan al voor gevaarlijke situaties zorgen. Reparatie is daarom erg belangrijk! Maar valt schade door steenslag dan eigenlijk onder de dekking van je verzekering? In dit blog leggen we uit hoe dit precies werkt.

Wat is schade door steenslag?

Steenslag is eigenlijk niet meer dan opspringende steentjes op het wegdek. Deze steentjes kunnen schade aan je auto veroorzaken. Denk aan schade aan de lak, of schade aan de autoruit(en). Erg vervelend, dus! Aan schade door steenslag kun je niet veel doen. Afstand houden van auto’s voor je en in een lagere snelheid rijden bij wegwerkzaamheden zijn twee simpele tips. Maar helemaal voorkomen, dat lukt vrijwel nooit.

Is schade door steenslag gedekt op je autoverzekering?

Heb je een autoverzekering? Dan is de kans aanwezig dat de schade door steenslag binnen de dekking van je verzekering valt. Dit is afhankelijk van de basisdekking van je verzekering. We leggen per dekking uit of steenslag wel of niet binnen de dekking van je verzekering valt.

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)

Bij de dekking Wettelijke Aansprakelijkheid is alleen schade die je veroorzaakt aan anderen verzekerd. Dit betekent dat schade door steenslag niet gedekt is.

WA Beperkt Casco

Schade door steenslag is bij de WA Beperkt Casco dekking gedeeltelijk gedekt. Zo is schade aan je autoruit, bijvoorbeeld een scheurtje of sterretje, meestal wél gedekt op je verzekering. Controleer voor je schade meldt of de melding van invloed is op je schadevrije jaren. Is dit het geval? Dan kan je overwegen of het verstandig is om de schade te melden. Een vermindering in schadevrije jaren zorgt namelijk ook voor een stijging van je premie. Vergeet ook het eigen risico niet te controleren. Afhankelijk daarvan meld je de schade wel of niet.

WA Volledig Casco (Allrisk)

Bij een allrisk autoverzekering is schade door steenslag aan zowel je autoruit als de rest van de auto gedekt. Bijvoorbeeld schade aan de lak. Ook hier is het advies: bekijk wat de invloed is op je schadevrije jaren én of er een eigen risico van toepassing is.

Let op! Bekijk altijd de polisvoorwaarden van je huidige autoverzekering. De precieze dekking voor schade door steenslag vind je namelijk terug op het polisblad van je verzekering.

Autoverzekering vergelijken?

Ben je op zoek naar een nieuwe autoverzekering of wil je weten of je huidige verzekering nog bij jouw situatie past? Neem dan contact op met een adviseur van jouw Fidus-kantoor.

Delen