Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Particulier

Kan ik mijn schadevrije jaren overzetten naar een ander voertuig?

Big image

Schadevrije jaren zijn heel erg belangrijk voor de berekening van de premie voor een motorrijtuigenverzekering. Stap je over van verzekeraar? Dan neem je jouw opgebouwde schadevrije jaren mee naar je nieuwe verzekeraar. Maar wat als je kiest om je motor te verkopen en een nieuwe auto terug koopt. Mag je de schadevrije jaren dan overzetten naar de autoverzekering? In dit blog leggen we uit hoe dit werkt.

Schadevrije jaren meenemen, mag dat?

Stel je rijdt al jaren zonder schade een motor. Nu wil je overstappen van een motor naar een auto. Mag je de opgebouwde schadevrije jaren op je motorverzekering dan meenemen naar je autoverzekering? Goed nieuws! Veel verzekeraars accepteren dit namelijk. Dit betekent dat je de schadevrije jaren van je motorverzekering om mag zetten naar je autoverzekering. En krijg je dus bonus-maluskorting op je autoverzekering!

Waar worden schadevrije jaren dan eigenlijk geregistreerd?

De verzekeraar registreert je schadevrije jaren in Roy-data. Dit is de landelijke database waar iedere verzekeraar de schadevrije jaren kan opvragen en inzien. Je schadevrije jaren mag je slechts bij één verzekering, en dus één voertuig, gebruiken.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Voor ieder jaar dat je geen schade rijdt, krijg je één schadevrije jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting is op je (auto)verzekering. Dat noemen ze ook wel bonus-maluskorting. Je bouwt de schadevrije jaren op het voertuig op én op naam. Zorg daarom dat je verzekering altijd op je eigen naam staat!

Waar vind ik mijn schadevrije jaren?

Het aantal opgebouwde schadevrije jaren vind je over het algemeen op het polisblad van je verzekering. Kan je de schadevrije jaren daar niet terugvinden? Neem dan contact op met je verzekeraar of tussenpersoon.

Vergelijk je (auto)verzekering ieder jaar

Het is verstandig om elk jaar te controleren of je autoverzekering nog past bij je situatie. Ben je nog steeds goed verzekerd en heb je alle dekkingen die je nodig hebt? En wat betaal je dan voor je verzekering? Kan dat ergens anders goedkoper? Genoeg redenen voor een verzekeringscheck, dus.

Vragen over je (auto)verzekering? Neem contact op met jouw persoonlijke Fidus-kantoor.

Delen