Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Jongeren

Op kamers gaan of met vrienden wonen: dit moet je regelen

Big image

Ongeveer de helft van de studenten woont op kamers. Een aardige kans dus dat jij dit ook van plan bent. Of misschien huur je met vrienden een woning waar je gezellig met elkaar gaat wonen. Hoe dan ook, uit huis gaan betekent ook aandacht besteden aan je verzekeringen. Wij geven je twee tips.

Jouw spullen beschermen via een inboedelverzekering

Ga je op kamers voor je studie? Dan zijn jouw spullen vaak verzekerd via een inboedelverzekering. Tenminste, als je ouders er een hebben. Slim om dit even na te vragen, dus! Hebben je ouders geen inboedelverzekering? Dan kun je overwegen om zelf een inboedelverzekering af te sluiten. Dit kost gemiddeld 10 tot 30 euro per maand. Bedenk hoe waardevol (financieel) de spullen in jouw kamer zijn. Wil je verzekerd zijn tegen schade en/of diefstal?

Op het moment dat je zelf een woning gaat huren ben je niet langer meeverzekerd op de inboedelverzekering van je ouders. Je moet dan zelf een verzekering afsluiten om schade aan je inboedel vergoedt te krijgen.

Opstalverzekering vaak voor rekening van verhuurder

Een opstalverzekering dekt schade aan het huis waarin je woont. Zoals brand-, storm- of inbraakschade. De opstalverzekering wordt vaak door de huiseigenaar afgesloten. Hier heb je dus geen omkijken naar als je op kamers gaat of een woning huurt. Wel is het slim om voor de zekerheid even na te vragen of deze verzekering geregeld is. Dat voorkomt ongemakken op het moment dat er daadwerkelijk schade is aan het pand.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als je voor studie op kamers woont en je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben voor het hele gezin, loopt deze voor jou gewoon door. Je bent dan gedekt tegen schade die je aan een ander (of de spullen van een ander) veroorzaakt.

Maak goede afspraken met je huisgenoten

Woon je samen met huisgenoten? Dan zit je vaak op elkaars lip. Het is dan ook verstandig om goede afspraken met elkaar te maken. Hier schreven we eerder dit blog over.

Plan een gratis adviesgesprek

Altijd een oplossing bij jouw situatie, dus.

Delen