Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies

Scheiden & verzekeringen

Uit elkaar gaan goed regelen, dus.

Je kunt je niet verzekeren voor een scheiding, maar er zijn wel zaken waar je van te voren rekening mee kunt houden. Zoals een rechtsbijstandverzekering.

Scheiden of uit elkaar gaan is hoe dan ook niet leuk

Of je nu getrouwd bent of samenwoont: uit elkaar gaan is niet leuk. Het brengt sowieso een hoop emotie met zich mee en daarbij moeten er ook nog eens allerlei zaken worden geregeld. Het is een hele opgave en vaak zorgt dit voor een drukke periode. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je uit elkaar gaat? Wij zetten het voor je op een rij.

De financiële gevolgen van een scheiding

Uit elkaar gaan heeft behoorlijk wat financiële gevolgen. Zeker als je bij elkaar woont, getrouwd bent en misschien zelfs fiscaal partner van elkaar bent. Jullie financiën zijn aan elkaar verbonden. Hier moet je rekening mee houden wanneer je voor het eerst alleen belastingaangifte gaat doen. Ook zaken zoals een hypotheek en andere bezittingen moeten eerlijk verdeeld worden. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als dit niet goed is vastgelegd in de huwelijksvoorwaarden of het samenlevingscontract. Maar denk ook aan zaken zoals jullie pensioen, gezamenlijk spaargeld en jullie gezamenlijke rekening. Ook dit moet allemaal verdeeld worden.

Het huis uit bij een scheiding

Als jullie samenwonen en jullie gaan uit elkaar, dan is er een aantal opties. Jullie kunnen natuurlijk bij elkaar blijven wonen, maar de meeste mensen vinden dit geen goed idee. Hebben jullie een koophuis? Dan hebben jullie een aantal opties:

  • Een van jullie verlaat het huis en de ander neem de totale hypotheek op zich. Degene die in het huis blijft moet de ander daarbij uitkopen. Dit kan alleen als degene die er blijft wonen de hypotheeklasten in zijn eentje kan dragen.
  • Jullie verkopen het huis. Als jullie geen van beiden meer in het huis willen blijven wonen of jullie kunnen de hypotheeklasten niet op 1 inkomen dragen, dan moet je het huis verkopen. Hierbij moet je dan rekening houden met kosten voor de makelaar, het huis klaarmaken voor de verkoop en ook het contact met de makelaar moet onderhouden worden. En niet geheel onbelangrijk: wie van jullie maakt het huis klaar voor bezichtigingen? Zeker wanneer een van jullie nog in het huis woont is het verstandig om hier goede afspraken over te maken.

Als jullie het huis verkopen, dan wordt het geld eerst gebruikt om de hypotheek af te lossen. De overwaarde wordt dan verdeeld. Als er niets geregeld is, dan is het 50-50. Maar het kan zijn dat jullie hier afspraken over hebben gemaakt in jullie huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract. Als dat zo is, dan wordt de meerwaarde of het verlies verdeeld volgens die afspraken.

Verzekeringen bij een echtscheiding of uit elkaar gaan

Jullie hebben ongetwijfeld samen een aantal verzekeringen. Sowieso voor het huis, maar misschien zijn andere verzekeringen ook wel aan elkaar gekoppeld. Denk aan aansprakelijkheidsverzekeringen of zorgverzekeringen. Voor een scheiding of uit elkaar gaan kun je je niet verzekeren. Wel bieden sommige rechtsbijstandsverzekeringen juridische hulp als jullie het niet eens kunnen worden over financiële zaken en goederen wanneer jullie uit elkaar gaan.

Veelgestelde vragen

Nee, die bestaat niet. Maar je kunt wel een rechtsbijstandsverzekering nemen. Die biedt juridische hulp als jullie er samen niet uitkomen. Soms vergoeden ze ook hulp zoals mediation. 

Er komt heel veel op je af als je gaat scheiden. En dat allemaal terwijl je vast ook verdrietig bent over het feit dat jullie uit elkaar gaan. Toch moeten er allerlei praktische zaken geregeld worden. Van het huis, tot de verdeling van jullie spullen en financiën. Ook moet je zelf weer allerlei zaken op je eigen naam zetten en voor jezelf regelen. Denk hierbij aan rekeningen, verzekeringen en een eigen woonplek regelen als je niet in jullie huis kunt blijven wonen. Wil je hier hulp bij of eens vrijblijvend advies? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. 

Dat hangt af van hoe jullie nu wonen. Hebben jullie samen een koophuis of staat het op een van jullie namen? Huren jullie samen een huis? Hebben jullie samen een nieuwbouwhuis gekocht dat nog gebouwd moet worden? Wat er met jullie huis gebeurt hangt af van hoe jullie wonen en wat jullie financiële opties zijn. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met een adviseur. Die kan jou precies vertellen wat je te wachten staat en wat je moet regelen. 

Hulp nodig?

Altijd een oplossing bij jouw situatie, dus.