Advies voor jouw persoonlijke situatie

Spaarverzekering

Met sparen heb je een appeltje voor de dorst, dus.

Iedere spaarvorm heeft zijn voor- en nadelen. Kies de vorm die het beste bij jou past. Dat is nog belangrijker nu de rente zo laag is.

Sparen voor de toekomst

Geld sparen is een relatief veilige manier van je geld bewaren. Vroeger kon je nog goed rentenieren met een goed gevulde spaarrekening. Vandaag de dag zijn de rentes zo laag dat veel mensen ook naar alternatieven kijken. Welke opties heb je eigenlijk met je spaargeld en wat is slim om te doen? Waar loop je risico’s en wanneer levert jouw spaargeld het meeste op? Allemaal relevante vragen die je als spaarder hebt. Wij geven je het antwoord.

Waarom spaar je geld?

Als je geld op een spaarrekening zet, dan is het slim om te bedenken wat je met dat geld wilt doen. Spaar je bijvoorbeeld voor een vakantie of een eigen huis? Of spaar je voor de studie van je kinderen? Elk spaardoel is anders en vraagt daarom om een andere aanpak. Ook hangt het af van hoeveel jij kunt sparen. Heb je een paar honderd euro per jaar over of wil je elke maand een vast bedrag wegleggen voor later?

Manieren waarop je geld kunt sparen

Je kunt op verschillende manieren geld sparen. Je kunt je geld op een spaarrekening of een depositorekening zetten of een spaarverzekering nemen. Welke vorm het beste bij jou past, hangt af van je spaardoel en hoeveel risico jij wilt lopen. Wat ook meetelt is hoe snel jij bij je spaargeld wilt kunnen. Wil jij elk moment een bedrag kunnen opnemen, dan heb je meer flexibiliteit nodig. Vind je het niet erg om jouw spaargeld voor meerdere jaren vast te zetten, dan is een depositospaarrekening of een spaarverzekering iets voor jou. Wil je hier advies over? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Andere opties voor je spaargeld

Je spaargeld levert niet meer zoveel op als vroeger. Door de lage rente en soms negatieve rente kan spaargeld je zelfs geld kosten. Er zijn ook andere opties. Zo kun je je spaargeld ook beleggen. Dan kan het geld meer opleveren, maar het brengt ook meer risico met zich mee. Je kunt met beleggen ook geld verliezen. Als je besluit om te gaan beleggen, lees dan goed wat de risico’s zijn en bedenk je of jij die wilt nemen. Beleg in ieder geval alleen met geld dat je kunt missen en dat je niet nodig hebt voor onvoorziene kosten of dagelijkse zaken.
Wil je een meer veilige bestemming voor je spaargeld? Dan kun je er ook voor kiezen om een extra deel van je hypotheek af te lossen. Daarmee kun je jouw maandlasten verlagen of de looptijd van je hypotheek verkorten.

Veelgestelde vragen

Dat hangt af van jouw spaardoel en hoeveel je kunt sparen. Het is ook belangrijk om te bedenken hoeveel risico je wilt nemen met je spaargeld en hoe lang je je spaargeld vast wilt zetten. Spaar je voor een bepaald doel op korte termijn zoals een vakantie? Of spaar je voor de toekomst, zoals de studie van je kinderen? En hoe groot is de kans dat je het spaargeld toch nog nodig hebt voor iets anders. Het is afhankelijk van het antwoord op deze vragen welke vorm voor jou het beste is. Advies nodig? Neem contact op met een van onze adviseurs. 

Met een spaar- of termijndeposito zet je je geld voor een bepaalde tijd vast bij een bank. Van te voren weet je tegen welke rente dit is en wanneer jouw geld weer beschikbaar komt. Deze vorm van sparen is handig wanneer je het geld niet direct nodig hebt en wanneer je een duidelijk spaardoel hebt. Vaak is er bij deposito sparen ook een minimaal bedrag wat je moet inleggen. Kijk bij jouw bank wat de eisen zijn voor een deposito spaarrekening. 

Een spaarverzekering is wat het woord al doet vermoeden: een combinatie tussen sparen en een verzekering. Bij een spaarverzekering wordt het geld voor een langere periode vastgezet op een rekening en betaal je een premie. Je spreekt van te voren af op welke datum het geld weer beschikbaar moet komen. Vanaf dat moment kan het volledige bedrag worden uitgekeerd of je kunt er voor kiezen om elke maand een deel uit te laten keren. Deze vorm van sparen is alleen voor jou als je je geld voor meerdere jaren kunt missen.

Hulp nodig?

Altijd een oplossing bij jou situatie, dus.